Uutishuone

Uutinen
Release date

Ajankohtaista Hanhikivi 1 -hankkeessa: laitoskaivannon louhinta jatkuu

Alkusyksyn aika Fennovoima toimitti luvitusaineistoa Säteilyturvakeskukselle hyväksyttäväksi. Samaan aikaan maarakennustyöt laitoskaivannossa jatkuivat pintamaan poistolla ja täydennysinjektoinneilla.

Elokuussa Hanhikivi 1 -voimalaitoksen laitoskaivannon maarakennustyöt jatkuivat usean vuoden tauon jälkeen. Laitostoimittaja RAOS Project toteuttaa työt kolmessa vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa alueelta poistettiin pehmeä maakerros ja tehtiin täydennysinjektointeja. Lokakuussa alkaneessa toisessa vaiheessa kaivanto louhitaan kauttaaltaan -2 metriin saakka. Arvioitu louhittavan kallion määrä on noin 120 000 m3. Kolmannessa vaiheessa laitosalueen louhintaa jatketaan lopulliseen perustamistasoon, joka sijaitsee lähes 20 metriä meren pinnan alapuolella.

Laitoksen sijoitteluun tuli suunnitteluvaiheessa joitakin muutoksia, minkä takia laitoskaivannon rajoja jouduttiin tarkistamaan. Tavoitteena on, että kolmannen vaiheen työt saadaan käyntiin vuoden vaihteessa, kertoo Fennovoiman rakentamisjohtaja Jouni Sipiläinen.

Titan-2:n aliurakoitsija Metrostav a.s. aloitti työt laitoskaivannossa elokuun puolivälissä.

Kaivannon lisäksi myös Hanhikivi 1 -voimalaitoksen tukialueen työt ovat edenneet kesän aikana. Laitostoimittajan varastoalueelle on valmistunut kymmenen hallia, jotka tulevat palvelemaan työmaata rakentamisvaiheessa.

Vasemmalla laitostoimittajan tukialue syyskuussa 2021. Oikealla varastoalue Hanhikiventien varressa.

Syyskuussa myös työmaan palvelut paranivat, kun uusi 600-paikkainen työmaaravintola avasi ovensa. Ravintolan toiminnasta vastaa ruokapalveluyritys Compass Group Suomi.

Kuvassa oikealla oleva työmaaravintola avasi ovensa syyskuussa.

Fennovoiman hallintorakennuksen työmaalla on parhaillaan menossa viidennen kerroksen runkotyöt sekä julkisivuasennukset, kellarikerroksissa on puolestaan käynnissä lattioiden pintavalut.

Fennovoiman hallintorakennuksen työmaa syyskuussa 2021. Viisikerroksisen rakennuksen urakoitsijana toimii Lehto Tilat.

Myös luvitus on edennyt kesän ja alkusyksyn aikana. Syyskuun lopussa Fennovoima toimitti Säteilyturvakeskukselle (STUK) hyväksyttäväksi reaktoripainesäiliön takeiden rakennesuunnitelman.

Odotamme viranomaisen hyväksyntää rakennesuunnitelmille, minkä jälkeen olisimme valmiina aloittamaan paineastian materiaalien valmistuksen, toteaa Jouni Takakarhu, Fennovoiman projektijohtaja.

Reaktorin paineastia on ns. pitkän valmistusajan komponentti, jonka valmistus voidaan ydinvoimalainsäädännön mukaan aloittaa ennen rakentamislupapäätöstä. Hanhikivi 1 -voimalaitoksen paineastia ilman kantta on n. 11 metriä korkea ja painaa yli 300 tonnia. Paineastian ja sen hitsaussaumojen tulee kestää laitoksen koko 60 vuoden käyttöikä.

Reaktorin paineastian asennus LAES 2 -ydinvoimalaitoksessa Sosnovyi Borissa. Kuva: Aleksandr Kashin, Titan-2

Syyskuun loppuun mennessä Fennovoima on toimittanut kymmenen 15:stä alustavan turvallisuusselosteen dokumenttierästä hyväksyttäväksi Säteilyturvakeskukselle. Seuraavat erät toimitetaan loka-marraskuussa. Alustava turvallisuusseloste on ydinvoimalaitoksen lupahakemuksen tärkein kokonaisuus, jonka osuus on noin 80–90 prosenttia kaikesta rakentamislupaa varten vaadittavasta dokumentaatiosta.

Elokuussa Fennovoima solmi sopimuksen Pyhäjoen Teollisuusyhtiön kanssa vierailukeskuksen tiloista. Fennovoiman vierailukeskukselle varatut tilat sisältävät näyttelytilan, auditorion ja erilaisia tukitiloja. Sen yhteenlaskettu laajuus on noin 800 neliömetriä.

Vierailukeskuksemme kantavana teemana on ydinvoima osana kestävää tulevaisuutta. Tavoitteena on toteuttaa maailmanluokan vierailukeskus, jossa monipuolisella kerronnalla ja nykyaikaisella teknologialla luodaan puitteet merkitykselliselle ja ainutlaatuiselle vierailukokemukselle, kertoo Sakari Kotola, Fennovoiman viestintäjohtaja.

Nyt käynnissä on näyttelyn suunnittelu, jota päästään kokoamaan Pyhäjokitalon valmistuttua. Vierailukeskus tulee aikanaan palvelemaan kaikkia ydinvoimasta, energiasta ja Hanhikivi 1 -hankkeesta kiinnostuneita.

Lisätietoja: