Tietoa Hanhikivi 1 -hankkeesta

Hanhikivi 1 -voimalaitos tuottaa uutta energiaa Suomelle.

Ilmastoystävällinen energiamuoto

Yhteiskunta tarvitsee paljon energiaa toimiakseen. Sen avulla saamme aikaan valoa, lämpöä, kasvua ja hyvinvointia. Energia on kuitenkin tuotettava niin, ettei se kuormita ilmastoamme.

Ydinenergian tuotanto on puhdasta ja ympäristöystävällistä. Se on ilmastoystävän valinta, sillä tuotannosta ei aiheudu hiilidioksidipäästöjä. Suomi on sitoutunut vähentämään hiilidioksidipäästöjään osana ilmastonmuutoksen torjuntaa.

Suomen sähkön kulutuksesta lähes 20 prosenttia on viime vuosina katettu tuonnilla. Suomi on yksi harvoja EU-maita, jolla on sähköstä rakenteellinen tuontiriippuvuus. Voimakas tuontiriippuvuus heikentää vaihtotasetta, vähentää työpaikkoja ja huonontaa huoltovarmuutta.

Energiateollisuus on arvioinut, että Suomesta poistuu tuhansia megawatteja sähköntuotantokapasiteettia vuoteen 2030 mennessä, joten uusia energiainvestointeja tarvitaan. Hanhikivi 1 -voimalaitos parantaa osaltaan Suomen energiaomavaraisuutta, sillä se tuottaa kymmenyksen Suomen tarvitsemasta sähköstä.

Sähkön tuonnin vähenemisen, kauppataseen paranemisen ja kotitalouksien ostovoiman lisäyksen hyödyt kansantaloudelle ovat vuositasolla noin puoli miljardia euroa. Hanhikivi 1 hyödyttää myös kuluttajia, sillä se parantaa tulevaisuudessa kotitalouksien ostovoimaa.

Hanhikivi 1 -hankkeella vahva kannatus

Suuri osa suomalaisista suhtautuu ydinvoimaan myönteisesti. Esimerkiksi Energiateollisuus ry:n viimeisin energia-asennetutkimus osoittaa, että suomalaiset ovat yhä enemmän sitä mieltä, että ydinvoima on ympäristöystävällinen tapa tuottaa sähköä.

Lisäksi Hanhikivi 1 -voimalaitoksella on vahva paikallinen kannatus Pyhäjoella. Fennovoiman mielipidekyselyn mukaan 77,4 prosenttia pyhäjokisista kannattaa Hanhikivi 1 -hanketta. Yhteenlaskettuna Pyhäjoen sekä sen naapurikuntien Kalajoen, Merijärven, Oulaisten ja Raahen asukkaista 74 prosenttia suhtautuu hankkeeseen myönteisesti.