Uutishuone

Artikkeli
Release date

Pyhäjoella järjestettiin Suxii-tapahtuma maaliskuussa. Seuraavaksi vuorossa on Oulu Suxii 13.4.

Viekö ilmastonmuutos lumen suksen alta?

Huippuhiihtäjät pohtivat lämpenevää ilmastoa – ja odottavat innolla Suxii-tapahtumaa.

Kysymykset Suomen maajoukkueen hiihtäjille: 

 1. Mitä hiihtokauteesi kuuluu?
 2. Huolettaako sinua ilmastonmuutos? Onko ilmastonmuutos vielä vaikuttanut omaan arkeesi?
 3. Millä mielellä osallistut Oulun Suxii-tapahtumaan?
Eveliina Piippo

”Muutin Rovaniemelle lumen perässä”     

Eveliina Piippo

 1. Sain nuorten MM-kilpailuissa hopeaa vapaan hiihtotavan 10 kilometrillä tammikuussa ja osallistuin ensikertalaisena MM-kisoihin Seefeldissä. Olen nyt treenannut kotona Rovaniemellä, ja lumitilanne on hyvä. Kevät on silti selvästi tulossa, sillä paikka paikoin näkyy jo asfalttia. Myös lisääntynyt valon määrä tuntuu, sillä minua ei väsytä enää iltaisin.
 1. Ilmastonmuutos on vaikuttanut esimerkiksi siihen, että muutin Tampereelta Rovaniemelle. Täällä on hiihtäjälle tarpeeksi lunta. Muistan silti lapsuuden talvet, kun hiihtämään pääsi suoraan takapihaltakin, koska lunta oli yllin kyllin myös Tampereella.

  Viimeisen parin vuoden aikana olen alkanut tehdä ilmastotekoja enemmän myös omassa arjessani. Nyt esimerkiksi kierrätän enemmän ja käytän lentokoneen sijasta junaa aina, kun se on järkevää. Yritän myös panostaa enemmän elämyksiin kuin materiaan lahjojen valinnassa. Uskon siihen, että omilla valinnoilla voi vaikuttaa ja että pienilläkin asioilla voi olla merkitystä.
   
 2. Odotan Suxii-tapahtumasta iloista päivää, jossa kaikilla osallistujilla on hymy herkässä. On mukava myös tavata kaikenikäisiä ihmisiä hauskanpidon merkeissä. Yhdessä liikkuminen on tärkeää – toivottavasti saamme paljon porukkaa liikkeelle!
   
Andrea Julin

”Teen arjessani pieniä ilmastotekoja”

Andrea Julin

 1. Siihen nähden, että viime kauteni meni pilalle selkäongelmien takia, nyt kausi on sujunut yli omien odotusten. Olen saanut maailmancupistakin napattua pisteitä, mitä en osannut odottaa. Urheilija silti haluaa aina vain lisää ja lisää onnistumisia.
   
 2. Ilmastonmuutos vaikuttaa jo harjoitteluuni, sillä lunta on vähemmän kotipaikkakunnallani Vaasassa. Hiihtäminen on aika paljon tekolumen varassa etenkin alkusyksyllä. Hiihtämisen vaikeutuminen harmittaa minua ja tietenkin myös se, että talvet ovat nyt niin erilaisia kuin ennen. Talvi on suosikkivuodenaikani ja siihen kuuluu tietenkin se, että lunta on kunnolla.

  Ilmastonmuutos ylipäätään tekee mietteliääksi; saavatko omat lapseni hiihtää ja nauttia ihanasta lajista? Omassa arjessani teen pieniä ilmastotekoja, kuten lajittelen roskat ja kierrätän. Lisäksi opiskelen kotitalousopettajaksi, minkä kautta myös oma ympäristötietoisuuteni on kasvanut.
   
 3. Oulun Suxii-tapahtuma kuulostaa hauskalta! Toivon paikalle paljon porukkaa ja etenkin perheitä katsomaan, miten suksilla mennään kovaa. Oululaisista varmasti moni on kovakin hiihtämään, mutta ehkä joku lajia harrastamaton saa tästä tapahtumasta kipinän lähteä ladulle.
   
Laura Mononen

”Ilmastonmuutos mietityttää”

Laura Mononen

 1. Hiihtokausi meni paremmin kuin viime kaudella, vaikka ei vieläkään ihan nappiin. Hyvää on, että pystyin tekemään Seefieldin MM-kisoissa tuloksen ja olin 15 kilometrin yhdistelmäkilpailussa 12:s – siitäkin huolimatta, että oma tavoitteeni on tuota sijoitusta ylempänä.
   
 2. Ilmastonmuutos on asia, joka mietityttää – mutta esimerkiksi kilpahiihtäjän on vaikea välttää lentämistä, jos aikoo osallistua kansainvälisiin kisoihin. Mahdollinen lentomatkustamisen vähentäminen odottaa siis hiihtouran jälkeistä elämää.

  Näitä talvia kun katsoo, niin ei voi tietää, minkä verran vähäluminen talvi johtuu luonnollisesta vaihtelusta ja minkä verran ilmastonmuutoksesta. Selvää on, että olemme menossa kohti lämpimämpiä ja lyhyempiä talvia. Ilmastonmuutoksesta ajattelen, että kyllä kaikki ihmiset voivat vaikuttaa siihen omilla teoillaan. Kun on tarpeeksi samoin ajattelevia ihmisiä, myös muutoksia tapahtuu.
 1. Suxii-tapahtuma vaikuttaa kiinnostavalta – ja osuu omalta kohdalta hyvään saumaan, kun kaikkein kovin kisaruuhka on takana ja voi ottaa vähän rennommin. Kokonaisuudessaan tulee olemaan mielenkiintoista nähdä, millainen paketti on kyseessä; arvaan, että yhdessäoloa ja elämyksiä nyt ainakin on luvassa. Toivotaan hienoa ilmaa ja paljon ihmisiä Oulun torille!