Uutishuone

Artikkeli
Release date
Nuohooja Saara Mustakallio työssään katolla

Nuohooja Saara Mustakallio toimii aktiivisesti Pyhäjoen yrittäjäyhdistyksessä sekä Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjissä. Kuvat: Timo Heikkala

Uuden ajan nuohooja näyttää esimerkkiä yrittäjyydestä

Saara Mustakallio on nuohooja, jonka kaikki Pyhäjoella tuntevat. Yrittäjäaktiivi näkee Hanhikivi 1 -hankkeen vaikuttavan positiivisesti paikallisten yrittäjien arkeen.

Yrittäjä Saara Mustakallio, sinut tunnetaan Pyhäjoella Saara the Nuohoojana. Miten päädyit ammattiin?

Kahdeksan vuotta sitten olin saanut toisen lapseni ja työnsin vaunuja räntäsateessa, kun vastaan ajoi paikallisen nuohoojan pakettiauto. Olin työskennellyt aiemmin rakennusmaalarina, mutta perheen myötä halusin työn, jota voisin tehdä Pyhäjoella.

Hetken mielijohteesta viitoin pakettiauton pysähtymään ja kysyin tuntemattomalta kuljettajalta, ottaisiko hän minut töihin. Hän otti ja suoritin oppisopimuksella nuohoojan tutkinnon. Perustin oman toiminimen 2018.

Toimit aktiivisesti Pyhäjoen yrittäjäyhdistyksessä sekä Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjissä. Miten haluat kehittää yrittäjyyttä Pyhäjoella?

Kasvoin Oulussa, mutta minusta on tullut pyhäjokinen ja nykyään tunnen alueella lähes jokaisen vastaantulijan. Pyhäjoesta on tullut minulle tärkeä paikka, jonka yrittäjyyttä haluan kehittää.

Keväällä aloitimme Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjissä yhteistyön Pyhäjoen lukion kanssa. Tuomme yrittäjät lähemmäs nuoria, jotta he näkisivät, mitä yrityksissä tehdään ja miten esimerkiksi omaa osaamistaan voi myydä kevytyrittäjänä. Yrittäjinä ja myös alueena pärjäämme parhaiten, kun ymmärrämme yhteistyön merkityksen. Kaikkea ei voi eikä tarvitse yrittää osata itse.

Miten näet yrittäjänä Hanhikivi 1 -hankkeen merkityksen Pyhäjoelle?

On hyvä, että ydinvoimala rakennetaan tänne länsirannikolle. Hanhikivi 1 -hanke on lisännyt Pyhäjoen tunnettavuutta ja virkistänyt yritystoimintaa, vaikka harva paikallinen yritys on varsinaisesti perustettu hanketta varten.

Hanhikivi 1 -hanke on lisännyt Pyhäjoen tunnettavuutta ja virkistänyt yritystoimintaa.”

Uudet yritykset ovat myös pidemmän päälle hyvä, sillä me yrittäjät toivomme Pyhäjoelle pitkäjänteistä kehittämistä ja kasvua. Kun saamme pysyviä asukkaita, he luovat kysyntää palveluille, kuten ravintoloille, kahviloille ja kuntosaleille. Ja kun palvelut paranevat, koko alueen vetovoima kasvaa. Näen hienona myös sen, että Fennovoima on tukenut rahallisesti Pyhäjoen yrityskulttuuria sekä nuorten yrittäjyystyöpajoja.

Minkälainen nuohooja olet?

Lähestyn kaikkia töitä niin, että ne on tehtävä kunnolla. Nuohous on lakisääteistä, ja kaikki aktiiviset tulisijat on nuohottava säännöllisesti. Kaksi vuotta sitten nuohous vapautui vanhoista nuohousalueista, ja nyt nuohouksen voi tilata keneltä vain. Tiedän onnistuneeni, kun sama ihminen tilaa minut nuohoamaan horminsa myös seuraavana vuonna.

Kerro jokin yllättävä asia nuohoojan ammatista.

Mielikuva hiilenmustasta nuohoojasta kuuluu vanhaan aikaan, jolloin pölyt laskeutuivat hormeista lattialle ja niitä putsattiin useita viikkoja. Nykyisin nuohoojan apuna ovat tehokkaat imurit katolla ja tulipesässä. Kun nuohooja osaa hommansa, hänen ei edes huomaa käyneen.

Nuohooja Saara Mustakallio seisoo katolla savupiipun vieressä
Suurin osa Saara Mustakallion töistä on Pyhäjoella, mutta hän tekee myös esimerkiksi muutaman pientalon yhteiskeikkoja noin sadan kilometrin säteellä. Mustakallio on nuohonnut myös Fennovoiman kiinteistöjä Hanhikiven niemellä.