Uutishuone

Artikkeli
Release date

Pekka Haapakoski on syystä ylpeä PJP:n monipuolistuneesta kalustosta: enimmillään nousee 70 tonnin taakka. Korkeimmillaan ulotutaan 30 metriin. Kuvat: Toni Pallari

Työmaalla tarvitaan ammattitaidon lisäksi asennetta - PJP Nosto kasvaa tasaisella vauhdilla

Asenne on sana, joka toistuu yrittäjä Pekka Haapakosken puheissa, olipa kyse asiakkaiden palvelemisesta tai henkilöstön rekrytoinneista.

Tästä tulee hyvä päivä -voimalauseen voisi helposti kuvitella kirjoitetuksi PJP Nosto Oy:n uudenkarheiden toimistotilojen seinälle Pyhäjoen Etelänkylässä. Nosto- ja kuljetusalan yrittäjä Pekka Haapakoski tunnustaa lähteneensä tänäkin tammikuun harmaana ja jäätävän tuulisena aamuna hyvillä mielin työmaalle. Illalla kokemussaldo on mitä todennäköisimmin plussalla. Hänelle jokainen päivä tarjoaa mahdollisuuden oppia uutta.

Haapakoski arvelee, että kyse on kiinnostuksesta ja asenteesta. Kiinnostavaan panostaa täysillä.

Omaan kiinnostuksen kohteeseensa, nostoihin, niihin liittyviin kuljetuksiin ja asennuksiin Haapakoski kertoo oppineensa kuin huomaamatta perheen yritystoiminnan myötä. Viisi vuotta sitten isänsä Ari Haapakoskenvähentäessä työmääräänsä Pekka ryhtyi itselliseksi nosto- ja asennusalan yrittäjäksi vanhemman veljensä Matin jatkaessa metallien käsittelyssä. Yrittäjiä Haapakosken suvussa on ollut enemmältikin jo isoisästä lähtien.

Yhdellä kurottajalla alkuun

Viisi vuotta sitten Pekka Haapakosken PJP Nosto aloitti yhdellä kurottajalla. Työmaankin 33-vuotias yrittäjä muistaa hyvin: Kalajoella luhtitalojen rakennustyömaalla. Sitä ovat seuranneet työmaat Valion tehtaalla Oulussa, laitoslaajennus ja joukko pienempiä toimeksiantoja. Yrityksen nettisivuilta löytyy kuvaa rantamökin siirroista aina järeämpiin nostoihin ja asennuksiin. Vuonna 2017 yritys muuttui osakeyhtiöksi.
Hanhikivi 1 -työmaalla PJP Nosto on toiminut aliurakoitsijana muun muassa virolaisella Maru Ehitus As:llä, joka urakoi RAOS Projectin ja Titan-2:n työmaatoimistoja.

Haapakoski arvelee näyttöjen aiemmista urakoista vaikuttaneen kilpailussa, mutta kriteeristön täyttämiseksi on tarvittu lisäponnistuksia. Työmaalla mennään turvallisuus edellä, joten työntekijöiden turvakoulutukseen sekä tarkoituksenmukaiseen konekantaan oli kiinnitettävä huomiota. Ennen kuin Hanhikiven portit viranomaistarkistusten jälkeen avautuivat, oli vielä Fennovoiman oma työmaan tulokoulutus. 
Työmaalle päästyä jatkuva viikoittainen toiminnan seuranta kuuluu pakettiin, kuten myös työmaakulttuurin tunteminen tarkastuksineen.

– Kärsivällisyys, mainitsee Haapakoski yrittäjän tärkeimpiin kuuluvan ominaisuuden.

Se ei ole vain tinkimätöntä toimintaa millintarkoissa nostoissa, vaan myös urakkatarjousten seurantaa ja kykyä odottaa lupaprosesseissa.

– Kun tietää mitä tekee, täyttää vaatimukset ja on rehellinen, ei tarvitse pelätä prosessia, rohkaisee Haapakoski Hanhikivi 1 -työmaalle töihin mieliviä.

Hän muistuttaa, että kyseessä on Suomen turvallisin työmaa, mikä ymmärrettävästi vaatii myös normaalia tarkempia taustaselvityksiä.

Tasaista kasvua

Yritys on kasvanut vuosi ja työntekijä -vauhdilla. Nyt PJP Nosto työllistää yrittäjän lisäksi neljä nostoalan ammattilaista. Myös varahenkilöstölle on tarvetta. Kalustokin on monipuolistunut alun kurottajasta. Hanhikivi 1 -työmaan Haapakoski myöntää räjäyttäneen yrityksen kasvuun.

Haapakoski näkee itsensä palveluyrittäjänä. Hän haluaa kuunnella herkällä korvalla asiakkaan tarpeita. Sitä samaa palveluhenkisyyttä tarkkuuden lisäksi edellytetään myös työntekijöiltä. Aikatauluissa pysyminen voi vaatia yrittäjältä pitkää päivää, mutta lakipykälätkin on tunnettava. Työturvallisuudessa ja laatuvaatimuksissa on pysyttävä kehityksen mukana.

Asenteesta Haapakoski puhuu myös työntekijöitä rekrytoidessaan. Hyvän henkilöstön hakeminen on pitkäjänteinen prosessi. Valmiita kavereita on harvassa, joten halu oppia uutta on tärkeää. Tärkeää on myös sitoutuminen, kun henkilöstön hyväksymismenettely työmaille vie oman aikansa.

Tulevaisuuden PJP Noston Haapakoski näkee nykyisestä selvästi kasvaneena yrityksenä, joka operoi monipuolisesti nosto- ja kuljetusalalla. Iso osa toimintaa ovat asennustyöt, ja valikoimaan kuuluu myös hallien rakentaminen avaimet käteen -periaatteella. Hanhikivi 1 -työmaan hän uskoo antavan lisäkokemusta kasvuun.