Uutishuone

Artikkeli
Release date

Kuvat: Junnu Lusa ja Mikko Kajala

Tiimityötä taivaalla ja toimistossa

Fennovoiman tietohallintopäällikkö Kimmo Pohjola viihtyy sekä tietokoneen ääressä että laskuvarjo selässä.

Vuonna 2016 Fennovoimassa aloittanut Kimmo Pohjola tunnustautuu sielultaan pohjoisen pojaksi, jota opiskelu ja työelämä ovat kuljettaneet Kuusamosta Rovaniemelle, Ouluun ja Helsinkiin sekä aina Saksan Düsseldorfiin saakka. Takanaan hänellä on monta työvuotta muun muassa Nokiassa ja Tiedolla sekä viisi vuotta turvallisten verkkoympäristöjen arkkitehtina Hallinnon tietotekniikkakeskuksessa (Haltik).  

 – Tietoturva oli Haltikissa merkittävässä asemassa. Sitä osaamista tarvitaan edelleen myös Fennovoimassa.  
  
Pohjolalla pysyy tietokone hyppysissä muissakin IT-tehtävissä. Hän valmistui tietotekniikan insinööriksi Lapin ammattikorkeakoulusta ja on työskennellyt koko uransa alan asioiden parissa. Fennovoimalla hän vetää tietohallinnon kehitysyksikköä.  
  
 – Pari vuotta sitten tietohallinto-osaston toimintamalli ja organisaatio uudistettiin. Kehitysyksikössä rekrytoinnit jatkuvat, ja tällä hetkellä haemme yksikköömme tietohallinnon projektipäällikköä, Pohjola kertoo.  

Etätöitä ja toimivia laitteita  

Tietohallinnon kehitysyksiköllä on tärkeä rooli Fennovoiman tietohallinnon kehittämisessä. Sen vastuulle kuuluvat palvelu- ja projektisalkun hallinta, tekninen tietoturva, liiketoimintasovellusten hallintapalvelu sekä tietohallinto-osaston toiminnan ja johtamisjärjestelmän kehittäminen. Tehtävä on haastava, sillä sähköinen toimintaympäristö kasvaa koko ajan ja viranomaisvaatimukset toimintaympäristölle ovat tiukkoja. Siksi asiantuntijat päivittävät koko ajan tietojaan uusista teknologioista, arkkitehtuurista, tietoturvasta sekä projektin- ja palveluhallinnasta.  
  
Pohjola pitää tärkeänä, että henkilöstömäärän nopeasta kasvusta huolimatta väki on onnistunut säilyttämään yhteen hiileen puhaltamisen hengen. Omaa johtamistyyliään hän kuvailee valmentavaksi ja tiimityötä tukevaksi.  
  
– Meidän on ratkaistava haastavia tehtäviä päivittäin, joten joukkuehenki on merkittävässä asemassa. On hyödyllisempää työskennellä ryhmässä kuin keskittyä yksittäisiin saavutuksiin. 

Nyt tietohallinnan kehitysyksikkö toimii Helsingin Salmisaaressa ja Pyhäjoen työmaatoimistolla, mutta jatkossa fyysisen sijainnin merkitys vähenee. Pohjola jakaa jatkossa aikansa Salmisaaren, Pyhäjoen ja Rovaniemen kesken. Napapiirin tuntumassa sijaitsevasta kotikaupungistaan käsin Pohjolan tekee etätöitä. 

– Modernit tietohallintopalvelut mahdollistavat etätyön meille kaikille fennovoimalaisille. Harjoittelimme etätöitä tietohallinto-osastossa ahkerasti jo ennen kuin Fennovoima siirtyi etätyöskentelyyn koronavirustilanteen takia.

Kuviohyppääminen on ryhmätyötä. Kimmo Pohjola aloitti laskuvarjohyppäämisen lopetettuaan nuoruuden harrastuksensa mäkihypyn 1990-luvulla.

Ilmaa jalkojen alla

Bittimaailman vastapainona Pohjola viihtyy laskuvarjohypyn parissa. Kipinä siihen syttyi nuoruusvuosien mäkihyppyuran päätyttyä. Vuonna 1997 Oulussa suoritetusta laskuvarjohyppykurssista alkanut taival on vienyt Pohjolaa ympäri maailmaa kuviohyppyjen Suomen edustusjoukkueen jäsenenä. Hän on myös ehtinyt toimia lajin valmentajana. Pohjolan joukkueessa hyppää myös hänen 21-vuotias poikansa.  
  
– Tämä on taitolaji siinä missä mäkihyppy. Suurissa nopeuksissa on hallittava itsensä ja tehtävä vaadittavat suoritukset.  
  
– Kuviohypyissä töitä tehdään ryhmänä. Jokaisella on oma roolinsa, ja kaveriin on luotettava samalla tavalla kuin itseensä. Aivan kuten työpaikallakin, Pohjola vertaa.  

Artikkeli päivitetty 5.7.2021 (julkaistu alun perin 4.10.2018).