Uutishuone

Artikkeli
Release date
Pyhäjokinen Janne Kallio on urakoinut Hanhikivi 1 -työmaalla hankkeen alusta alkaen.

Pyhäjokinen Janne Kallio on urakoinut Hanhikivi 1 -työmaalla hankkeen alusta alkaen. Kuvat: Mikko Törmänen

Pyhäjokinen mies ja traktori viihtyvät Hanhikivi 1 -työmaalla

Janne Kallio työskentelee Hanhikivi 1 -työmaalla. Talvisin hän auraa Pyhäjoen kadut, jotta maailman parhaassa kunnassa olisi vieläkin mukavampaa asua.

Yrityksesi JanVice tekee maansiirtotöitä. Miten päädyit perustamaan yrityksen?

– Olen maatilalta kotoisin ja kasvanut jo pikkupoikana traktorin penkkiin kiinni. Kun olin vielä töissä Raahen SSAB:lla, piti kotitalon tie saada talvella lumesta puhtaaksi. Aloitin auraustyöt vanhempieni maatilan koneilla, jotka olivat joutilaina talvisin. Pian työt laajenivat naapurustoon, ja nykyisin huolehdin Pyhäjoen kunnan katujen ja joidenkin kiinteistöjen talvikunnossapidosta. Työskentelen traktorilla, koska se on lisälaitteineen monipuolinen työkone. Traktorilla voi tehdä monet kuorma-auton työt, mutta toisin päin sama ei onnistu.

"Hankkeen myötä koko alue on herännyt uuteen eloon."

Yrityksesi urakoi myös Hanhikivi 1 -työmaalla. Minkälaisia töitä teette siellä?

– On vaikea keksiä, mitä emme olisi tehneet! Aloitin pienillä auraustöillä, ennen kuin Hanhikiven niemelle oli rakennettu edes Hanhikiventietä. Sittemmin työnkuvamme on laajentunut. Nykyisin toimimme alihankkijana Suomen Maastorakentajille. Osa työstä on päivystysluonteista, jolloin työmaalle on päästävä välillä nopeasti. Vaikka työ on sitovaa, se on myös kivaa. Työyhteisö on mukava ja pääsemme oppimaan uusia taitoja, kuten uusien koneiden käyttämistä.

Minkälainen vaikutus Hanhikivi 1 -hankkeella on mielestäsi lähiseutuun?

– Hanhikivi 1 -hankkeen vaikutus on todella iso Pyhäjoella. Kun parikymmentä vuotta sitten kulki Pyhäjoella, tuntui että tämä oli kylä, jossa ei tapahdu paljon. Nyt sen sijaan täällä on joka puolella menossa jotakin, rakennetaan paljon ja monenlaista. Hankkeen myötä koko alue on herännyt uuteen eloon.

Yrittäjä Janne Kallio haluaa tukea suomalaista työtä aina, kun se on mahdollista. – Toivoisin, että näin ajateltaisiin nykyistä useammin.

Miten Hanhikivi 1 -työmaa näkyy paikallisten yritysten arjessa?

– Työmaan vaikutus säteilee laajasti alueelle esimerkiksi siten, että tarvetta on monenlaiselle työlle. Työmaasta hyötyvät myös paikalliset pienyritykset, kuten leipomot sekä nosturi-, kuljetus- ja putkifirmat. Se on tärkeää, sillä mitä enemmän käytetään paikallista työtä, sitä enemmän myös rahaa jää alueelle. Itselläni alla on nyt kolmas Valtran traktori. Olen valinnut sen laadun lisäksi siksi, että haluan tukea suomalaista työtä aina, kun se on mahdollista. Toivoisin, että näin ajateltaisiin nykyistä useammin.

Minkälainen työympäristö Hanhikivi 1 -työmaa on?

– Se on työmaa, joka vaatii ammattitaitoa, hyvää asennetta ja kykyä noudattaa annettuja ohjeita pilkun tarkasti. Ohjenuoranamme on, että jokainen työ tehdään juuri ohjeen mukaan, vaikka se tuntuisi joskus hassultakin. Kyse on korkeaa laatua ja turvallisuutta vaativasta työmaasta, jossa sooloilulle tai oikaisemiselle ei ole sijaa ja jossa jokaisella määräyksellä on tarkoitus. Samalla työmaalla työskentely on hauskaa, sillä siellä on hyvä työilmapiiri. Kun työasiat hoidetaan jämptisti, ehditään myös heittää vähän huulta.

Mikä mielestäsi Pyhäjoella on parasta?

– Ehdottomasti rauhallisuus. Tykkään siitä, että täällä ihmisellä on tilaa elää. Jos pihasaunan löylyistä haluaa hypätä suoraan lumihankeen, se ei häiritse ketään. Samalla täältä on helppo liikkua, ja isommat kaupungit kuten Kalajoki, Raahe ja Oulu ovat helposti saavutettavissa. Ja kun ihmisetkin ovat mukavia ja hauskan rentoja, ei minulla ole ajatusta muuttaa täältä muualle – vannomatta kuitenkin paras!