Uutishuone

Artikkeli
Release date

Marianna Manninen on ollut mukana Pyhäjoen Wirran toiminnassa jo kymmenen vuotta. Nykyään hän ohjaa seurassa yleisurheilua muille nuorille. Kuvat: Mikko Törmänen

Pyhäjoen Wirta innostaa lapsia ja aikuisia yleisurheilun pariin

Yleisurheiluharrastus tarjoaa hauskanpitoa ja tavoitteita niin radalla kuin kentän laidallakin. Fennovoima on Pyhäjoen yleisurheiluseuran pitkäaikainen tukija.

Paikallinen urheiluseura on usein yhteisöä aktivoiva toimija – eikä Pyhäjoen Wirta ole poikkeus tässä asiassa. Marianna Manninen, 14, aloitti seurassa nelivuotiaana ja harrasti yleisurheilua vuosien ajan.

– Tykkäsin kaikesta yleisurheilusta, mutta eniten varmaan pitkän matkan juoksusta, sanoo Manninen, joka lopetti harrastuksen 10-vuotiaana, kun tilalle alkoi tulla muita lajeja.

– Yleisurheilu kuitenkin antoi hyvät pohjat kaikkeen urheiluun. Ja harrastamisen ohella sai kavereita.

Sitten seura-aktiivi Jyrki Takala kysyi, haluaisiko Manninen alkaa ohjaajaksi ja opastaa nuorempiaan. Se tuntui hyvältä idealta: vaikka oma ”aktiiviura” oli takana, hän saisi edelleen viettää aikaa rakkaan seuran ja tuttujen ihmisten parissa.

– Kun näkee pienempien lasten intoa, siitä tulee itsellekin hyvä mieli, Manninen kuvailee.

Marianna Manninen aloitti yleisurheilun Pyhäjoen Wirrassa nelivuotiaana.
– Olemme voineet tarjota lapsille erittäin matalan kynnyksen yleisurheilun maailmaan, koska Fennovoima on kustantanut yleisurheilukoulun lisenssit, kiittelee Pyhäjoen Wirran seura-aktiivi Jyrki Takala.

Fennovoima sponsoroi yleisurheilukoulua

Lapsille suunnatun yleisurheilutoiminnan kruununjalokivi on kesäinen yleisurheilukoulu. Viime vuonna Pyhäjoen Wirta järjesti ilmaisen yleisurheilukoulun 2013-2015 syntyneille lapsille.

Ensimmäisellä kesälomaviikolla pidettyä yleisurheilukoulua sponsoroi Fennovoima, seuran pitkäaikainen tukija. Yleisurheilukoulun toiminta oli osallistujille ilmaista, koska yhtiön taloudellinen tuki kattoi yleisurheilulisenssit kaikille.

”Etenkin uusille asukkaille paikallinen urheiluseura on hyvä tapa tutustua yhteisöön.”

Seuran hallituksen jäsen Jyrki Takala kertoo, että yleisurheilukoulu halutaan järjestää myös tänä kesänä. Ajankohtaa ei ole kuitenkaan vielä lyöty lukkoon, koska on epäselvää, jatkuvatko koronarajoitukset kesällä.

Alustava suunnitelma on pitää yleisurheilukoulu taas heti, kun koululaisten kesäloma alkaa, hän lupaa.

Pyhäjoki tutuksi hyvässä seurassa

Marianna Manninen on nuoresta iästään huolimatta jo melkoinen seuraveteraani: takana on 10 vuotta tutussa seurassa. Hänen mukaansa Pyhäjoen Wirta on hyvähenkinen yhteisö, jossa kaikki tuntevat toisensa ja tekeminen on mutkatonta.

Meillä on pieni porukka, mutta aina hauskaa yhdessä, hän summaa.

Jyrki Takala on samoilla linjoilla: seuran identiteetti ja eetos nousevat pitkälti juuri yhdessä tekemisestä ja hauskanpidosta rakkaan lajin parissa.

–  Kun tulee seuran toimintaan mukaan, tosi pian oppii tuntemaan ihmiset ja sen, mitä me tehdään, hän lupaa.

Takala on yksi 14 vuotta täyttäneen seuran perustajajäsenistä. Hän kertoo muuttaneensa vaimonsa kanssa paikkakunnalle reilut 16 vuotta sitten ja huomanneensa pian, ettei Pyhäjoella ollut sanottavasti yleisurheilutoimintaa.

Sitten huomasin paikallislehdessä ilmoituksen, jossa kerrottiin uuden urheiluseuran perustamiskokouksesta ja menin paikan päälle ihmettelemään. Päädyin saman tien johtokuntaan ja seuran sihteeriksi, Takala kertoo nauraen.

En tuntenut ennen kokousta juuri ketään Pyhäjoelta, vaikka oli täällä jo pari vuotta asuttu. Nyt tunnen melkein kaikki.

Mukana parhaillaan satakunta lasta

Vuoden aikana seurassa on mukana parhaimmillaan satakunta lasta, mikä vaatii toiminnan pyörittämiseen myös paljon aikuisia.

Tällaisessa seurassa on aika paljon kaikenlaista pientä tekemistä, johon tarvitaan käsipareja, Takala kuvaa.

Tavallinen kaava on se, että kun oma lapsi innostuu yleisurheilusta, vanhemmat temmataan pian toimintaan mukaan.

Meillä on ehdottomana rikkautena ihmiset. Etenkin uusille asukkaille paikallinen urheiluseura on hyvä tapa tutustua yhteisöön, hän rohkaisee.

Sekä Pyhäjoen Wirran yleisurheilun ohjaaja Marianna Manninen että seura-aktiivi Jyrki Takala kummatkin kokevat, että yleisurheilu antaa hyvän pohjan monenlaiseen muuhun urheiluun.