Uutishuone

Artikkeli
Release date

Kuva ja video: Toni Pallari

Minun paikkani: Paavola

Kunnat ja kaupungit valmistautuvat fennovoimalaisten muuttoon. Videosarjamme kuvaa, millaista Fennovoiman työntekijöiden arki on Hanhikivi 1 -työmaalla, Pyhäjoella ja lähiseudulla.

Katuvalojen ulottumattomissa taajama-alueen ulkopuolella on Kati Mehtomaan koti. Niin sielun kuin sydämenkin, sillä Fennovoimassa viestinnän asiantuntijana työskentelevä Mehtomaa asuu viiden kilometrin päässä synnyinkodistaan.

– Olen asunut Oulussa, Ylivieskassa ja Raahessa, mutta veri veti minut takaisin synnyinseudulleni. Rauhallisen kylänraitin ei saa antaa hämätä. Pieneksi kyläksi Paavolassa on paljon toimintaa ja tapahtumia, hän kuvailee.

Paavolan maalaiskylä sijaitsee Siikajoen varrella vilkkaassa solmukohdassa. Siikajoen kunnan halki kulkevat Pohjanmaan päärata sekä valtatie 8 ja kantatie 86. Pyhäjoelle on matkaa 65 kilometriä. Raahe sijaitsee 40 kilometrin ja Oulu 55 kilometrin päässä.

– Paavolan maantieteellinen sijainti on minulle loistava, sillä sieltä matkustaa alle tunnissa Pyhäjoelle sekä hetkessä alueen suurimpiin kaupunkeihin Ouluun, Ylivieskaan ja Raaheen.

Hyvät kulkuyhteydet eivät ole kuitenkaan tärkein syy Paavolassa asumiseen.

– Metsä on minulle se paikka, jossa sieluni lepää. Myös joki ja sen läheisyys on ollut minulle tärkeää lapsesta saakka.

Fennovoiman vilkkaimmat muuttovuodet edessä

Fennovoiman henkilöstömäärä lähenee nykyään jo 450 työntekijää ja heistä lähes 80 työskentelee nyt vakituisesti Pyhäjoella. Fennovoiman hallintorakennuksen valmistuminen mahdollistaa yhä useamman työtehtävän siirtymisen Hanhikivi 1 -työmaalle. Kaikki työntekijät eivät kuitenkaan muuta pysyvästi Pyhäjoelle tai lähiseudulle, vaan osa suunnittelee kulkevansa töihin Hanhikiven niemelle muualta Suomesta.

Työntekijöiden vilkkaimmat muuttovuodet ovat vielä edessäpäin. Fennovoimalaiset valitsevat vapaasti kotikuntansa, mutta yhtiö tarjoaa tietoa eri paikkakunnista ja auttaa muuttoon liittyvissä käytännön järjestelyissä.

Kymmenet kunnat ja kaupungit tekevät jo tiivistä yhteistyötä Fennovoiman kanssa, jotta jokainen muuttaja löytää itselle sopivan asuinpaikan.

Fennovoiman viestintäasiantuntija Kati Mehtomaa käy Ruokolahden lavalla ainakin kerran kesässä. Kantatie 86:n varrella sijaitsevalle tanssilavalle saapuu kesäkuukausien aikana yli 12 000 tanssijaa.

Artikkeli päivitetty 2.8.2021 (julkaistu alun perin 4.12.2018).