Uutishuone

Artikkeli
Release date

Pyhäjoen Leivän uunit lämpenevät viitenä päivänä viikossa, kertoo leipomon toimitusjohtaja Heikki Pehkonen. Kuvat: Toni Pallari

Kotileipomo menestyy käsityöllään

Pehkosten perheyritys on ajanut rahtia neljässä sukupolvessa. Leipomotoimintaa yrittäjät eivät aio koskaan jättää robottien käsiin, vaan heidän tuotteissaan näkyy kädenjälki tulevaisuudessakin.

Pyhäjoen Leipä ja Kuljetus Pehkonen & Kumpp. muodostui 1980-luvun alussa, kun Heikki ja Mikko Pehkosen äiti Raili Pehkonen perusti kotileipomon perheen isän Pentti Pehkosen vetämän kuljetusliikkeen rinnalle.

Tänä päivänä rahtia ajetaan lähes sadan vuoden kokemuksella Eurooppaan asti. Leipomon tuotteet nautitaan lähempänä, ja ne valmistetaan Heikki Pehkosen kodin pihapiirissä Pyhäjoen Pistoolitiellä.

– Aikaisimmillaan menen leipomon puolelle viideltä aamulla, mutta heräämisestä ei mene montaakaan hetkeä, kun olen jo töissä, Heikki Pehkonen kertoo punaisen rakennuksen kahvihuoneessa.

Yksilöllistä palvelua

Leipomotoiminta siirtyi veljeksille kymmenen vuotta sitten. Heidän äitinsä on edelleen tuttu näky leipomon pöytien äärellä. Lapsuudenkodin keittiö kävi toiminnan laajentuessa kovin pieneksi ja erillinen leipomorakennus valmistui jo vuonna 1988. Silti toiminta on edelleen kotileipomomaista.

– Emme ole koskaan suunnitelleet, että rakennettaisiin teollisuusalueelle suurempi leipomo, jossa robotit ja muu automaatio hoitaisivat työn. Tämä on käsityötä, jossa kaksi pullaa eivät ole koskaan samannäköisiä, Heikki Pehkonen sanoo.

Tämä on käsityötä, jossa kaksi pullaa eivät ole koskaan samannäköisiä.

Käsityö ja paikallisuus ovat myös leipomon asiakkaille tärkeitä arvoja. Yritystoiminnalle se tarkoittaa rajallista tuotemäärää, mutta samalla asiakkaille tärkeää joustavuutta. Kahvileipää ei tarvitse tilata Pehkosilta lavatolkulla.

– Jos jotain erikoisempaa tarvitaan, niin pienen leipomonhan se on tehtävä. Esimerkiksi gluteenittomien tuotteiden osuus on kasvanut selvästi.

Hyvän joulutortun salaisuus

Leipomon joulutortut ovat olleet kysyttyjä aina kotileipomon alkuajoista saakka. Voitaikina tehdään itse alusta asti.

– Hyvän joulutortun salaisuus on juuri voissa, Pehkonen paljastaa.

Heikki (vas.) ja Mikko Pehkonen ovat pitäneet leipomotoimintaa Pyhäjoella jo kymmenen vuotta. Yrityksen tärkeimpiä arvoja ovat paikallisuus ja käsityönä tehdyt leivonnaiset.

Kauppojen paistopisteet ovat vähentäneet lähileipomoissa leivotun leivän menekkiä. Pyhäjokista ruisleipää ja vuokaleipiä on silti tarjolla vastakin Pyhäjoen lisäksi Raahessa, Kalajoella ja Oulaisissa. Myös kääretortut, pullat ja kakut ovat suosittuja.

– Pitopalvelu paikkaa hyvin leivän myynnin vähenemistä. Kasvu alkoi viitisen vuotta sitten, ja nyt muutamana vuotena kysyntä on ollut hyvällä tasolla. Kahvileipien lisäksi teemme perinteisiä keittoja ja laatikoita.

Lohikeittoa työmaalle

Uunit lämpenevät viitenä päivänä viikossa. Myös erilaiset tilaisuudet rytmittävät leipomon arkea. Alkuviikosta on rauhallisempaa, mutta tahti kiihtyy viikonlopun lähestyessä, sillä silloin pidetään niin hautajaisia kuin juhliakin.

Pyhäjoen Leipä on tarjonnut lohikeittoaan Hanhikiven niemellä vuodesta 2008. Yritys myös huolehti Hanhikivi 1 -työmaan yleisöpäivän kattauksista, kunnes jokasyksyisen tilaisuuden kävijämäärä nousi useisiin tuhansiin.  Nykyään Pyhäjoen Leipä tuottaa Fennovoimalle catering-palveluja viikoittain esimerkiksi kokouksiin.

– Hanhikivi 1 -hanke on tuonut jo tässä vaiheessa paikkakunnalle paljon rakennusalan isoja yrityksiä, joiden erilaiset tilaisuudet työllistävät meitä säännöllisesti.