Uutishuone

Artikkeli
Release date
Kuva majoitusrakennuksesta

Koronavirus kesytetään Hanhikiven niemen majoituskylässä

Hanhikivi 1 -työmaalla on säästytty tartuntaryppäiltä. Majoituskylän järjestelyillä on suuri rooli koronaviruksen leviämisen estämisessä.

Majoituskylässä, muutaman kivenheiton päässä Hanhikivi 1 -työmaalta, eletään kiireisiä aikoja.  

Lomakauden jälkeen työntekijöitä tulee jatkuvasti läheltä ja kaukaa, suurin osa ulkomailta. Tuhannen hengen majoituskapasiteetista on varattuna reilu viidennes. Majoituskylässä jo olevista, yli sadasta työntekijästä reilut 30 viettää omaehtoista karanteenia ja odottelee töihin pääsyä.  

Majoituskylässä on tehty mittavia uudelleenjärjestelyjä koronaviruksen leviämisriskin minimoimiseksi. Järjestelyitä on jouduttu testaamaan myös käytännössä, kun viime ja tänä vuonna yhteensä kolmella majoituskylän asukkaalla on todettu koronavirustartunta.  

Järjestelyt ovat toimineet: kaikissa tapauksissa sekä sairastunut että kaikki virukselle altistuneet ovat olleet omaehtoisessa karanteenissa, eivätkä ole ehtineet työmaalle asti.  

Järjestelyt perustuvat THL:n suosituksiin  

Majoituskylän järjestelyissä noudatetaan tarkasti Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksia.

Ulkomaalaiset työntekijät ovat majoituskylään saavuttuaan 10 päivää omaehtoisessa karanteenissa. Karanteenin voi keskeyttää, mikäli on saanut negatiivisen koronatestituloksen testistä, joka on otettu aikaisintaan 72 tuntia ennen maahantuloa, ja toisen negatiivisen tuloksen testistä, joka on otettu aikaisintaan 72 tuntia maahan saapumisen jälkeen.  

- Ryhmissä saapuvat, ulkomaalaiset työntekijät majoittuvat saapumisen jälkeen omassa kerroksessaan. Karanteenin tai negatiivisten koronatestitulosten jälkeen työntekijät voivat palata normaaleihin asumisjärjestelyihin. Tavallisesti saman työnantajan työntekijät majoittuvat samassa rakennuksessa, selventää majoituskylää pyörittävän WTS Services Oy:n projektipäällikkö Daniil Illarionov.  

Jos majoituskylän asukkaalla todetaan koronavirustartunta, hänet ohjataan välittömästi asumaan sairastuneille varattuun rakennukseen. Virukselle altistuneet henkilöt selvitetään välittömästi, ja myös heidät ohjataan erillisiin, altistuneille henkilöille varattuihin majoitustiloihin. Altistuneet asetetaan 14 päivän lisäkaranteeniin, tai vaihtoehtoisesti heiltä vaaditaan kaksi negatiivista koronatestitulosta normaalikäytäntöihin palaamiseksi.  

Sairastuneista ja altistuneista pidetään huolta  

Karanteenin käytännön järjestelyissä WTS Services tekee tiivistä yhteistyötä niin majoituskylän asukkaiden työnantajien kuin Hanhikivi 1 -hankkeen pääurakoitsijan Titan-2:n kanssa.  

- Sairastuneille ja virukselle altistuneille toimitetaan ruoan ja muiden välttämättömien hyödykkeiden lisäksi muun muassa kuumemittareita, ja WTS Servicen virkailijat tiedustelevat heidän vointiaan useita kertoja päivässä, Illarionov kuvailee.  

Vaikka asukkaiden keskuudessa on Illarionovin mukaan havaittavissa pientä kisaväsymystä erikoisjärjestelyihin, ohjeet on otettu vakavasti ja niitä on noudatettu.  

Fennovoiman osalta työmaalla välttämätön miehitys

Fennovoiman työturvallisuuspäällikkö Olli-Pekka Pirilä on tyytyväinen majoituskylän ja koko työmaan koronajärjestelyihin sekä vuoropuheluun niin hankkeen eri toimijoiden kuin viranomaisten ja Pyhäjoen kunnan kanssa. 

- Säännöllisellä yhteydenpidolla laitostoimittaja RAOS Projectin ja Titan-2:n kanssa on ylläpidetty työmaan koronaan liittyvää tilannekuvaa ja sovittu yhteisistä pelisäännöistä.  

Työmaalla toimitaan kansallisten suositusten mukaan käsihygieniasta ja maskien käytöstä lähtien. Töitä ja työolosuhteita on muutettu siten, että tartuntojen leviäminen saadaan estettyä mahdollisimman tehokkaasti.  

Fennovoiman osalta työmaalla on vain välttämätön miehitys.  

- Noudatamme etätyösuosituksia ja teemme kaiken voitavan etänä. Mikäli työmaalla on kuitenkin oltava, noudatamme valtakunnallisia ja yhtiön sisäisiä toimintaohjeita. Fennovoiman ohjeistuksen mukaisesti esimerkiksi saman tiimin työntekijät ovat työmaalla vuorotellen, Pirilä kertoo.  

Työt edenneet poikkeusolosuhteista huolimatta  

Vaikka koronavirus on hidastanut yksittäisten työntekijöiden pääsyä työmaalle ja vaatinut monenlaisia erikoisjärjestelyjä, työt Hanhikivi 1 -työmaalla ovat edenneet tasaiseen tahtiin.  

Julkaisimme viime vuoden lopussa Hanhikivi1.fi -verkkosivuilla koosteen työmaalla vuoden 2020 aikana tehdyistä töistä. Artikkelin avulla voit tutustua tarkemmin työmaan ajankohtaisiin töihin.