Uutishuone

Artikkeli
Release date

Sekä Fennovoiman turvallisuuskulttuuriasiantuntija Jesse Hakala (vas.) että projekti-insinööri Tommi Kujala aloittivat työuransa yhtiössä alun perin kesätyöntekijöinä. Kuva: Toni Pallari

Harjoittelu poiki työpaikan Hanhikivi 1 -hankkeesta

Hanhikivi 1 -hanke tarjoaa mielenkiintoisia työmahdollisuuksia opiskelijoille ja uraansa aloitteleville työnhakijoille. Tommi Kujalalle ja Jesse Hakalalle kesä- ja diplomityöpaikka viitoitti tien vakituisiin töihin ydinvoima-alalle.

Kesätyö- ja harjoittelupaikan merkitys uraan voi olla suuri – toisinaan jopa niin merkittävä, että ne saattavat johtaa suoraan vakityöhön.

Fennovoimalla työskentelevät turvallisuuskulttuuriasiantuntija Jesse Hakala ja projekti-insinööri Tommi Kujala ovat siitä oivat esimerkit. Kumpikin päätyi solmimaan vakituisen työsuhteen Fennovoiman kanssa kerättyään työkokemusta kesätöistä ja tehtyään diplomityönsä Hanhikivi 1 -hankkeessa.

Teknisiä aloja opiskelleet Hakala ja Kujala kuvaavat yhtiötä kiinnostavaksi työnantajaksi ja hanketta ainutlaatuiseksi, kerran elämässä eteen tulevaksi mahdollisuudeksi.

Vaikka kummallakin oli jo aikaisempaa kokemusta työskentelystä suuressa yrityksessä, silti Hanhikivi 1 -hankkeen laajuus ja mittakaava yllättivät.

Tuntui jännittävältä päästä olemaan siinä kaikessa mukana, Hakala muistelee ensimmäistä kesäänsä Fennovoiman palveluksessa viidentenä opiskeluvuotenaan.

Energia-ala veti puoleensa

Jesse Hakalan toi Kittilän Kaukosesta Ouluun ensin matematiikan ja sittemmin ympäristötekniikan opinnot Oulun yliopistossa. Ennen Fennovoimaa nuori osaaja oli ollut kesätöissä muun muassa Outokummun terästehtaalla ja Kittilän kultakaivoksella.

Jo opintojensa alussa Hakalan mielenkiinto kohdistui energia-alaan. Kesätöissä Hanhikivi 1 -hankkeessa hänen kiinnostuksensa ydinvoima-alaa ja etenkin ydinturvallisuutta kohtaan kasvoivat.

Ehdotin diplomityöaihetta, joka käsittelisi ydinturvallisuutta ja erityisesti ydinturvallisuuskulttuuria kansainvälisessä ydinvoimalan rakennushankkeessa. Tämä kelpasi Fennovoimalle hyvin, Hakala kertoo.

"Rakennustyömaalla pääsin itse projektin ytimeen."

Nyt hän työskentelee yhtiössä turvallisuuskulttuuriasiantuntijana valvoen ja kehittäen ydinturvallisuuskulttuuria.

Oulun yliopistossa prosessitekniikkaa opiskelleen Tommi Kujalan kiinnostus taas kohdistui suunnittelutyöhön ja projektinhallintaan. Kujala keräsi aluksi kesätyökokemusta koboltti- ja paperiteollisuuden parissa.

Kujalan diplomityö käsitteli tulitorvikattilan simulaatiomallin rakentamista Apros-ohjelmistolla.

Rakennustyömaalla pääsin itse projektin ytimeen. Pystyin soveltamaan oppimaani tietoa ja pääsin seuraamaan, miten iso projekti ja rakennustyömaa toimivat. Se tuntui huikealta, Kujala kertoo.

Töitä jopa eläkeikään asti

Nuorten osaajien kokemukset Fennovoimalla työskentelystä ovat olleet perin pohjin positiivisia.

Työilmapiiri on hyvällä tavalla haastava, kannustava ja kansainvälinen. Apua saa aina kun tarvitsee, Hakala kuvailee.

"Työilmapiiri on hyvällä tavalla haastava, kannustava ja kansainvälinen."

Työyhteisö on myös tunnettu urakehityksen tukemisesta. Hakala ja Kujala uskovat, että Fennovoima voi parhaimmillaan tarjota työpaikan jopa eläkeikään saakka.

 Näen tulevaisuuteni ja työurani Fennovoiman palveluksessa lupaavana. Uskon, että projektin edetessä tulee vastaan uusia haasteita ja mielenkiintoisia työtehtäviä, Kujala sanoo.

Artikkeli päivitetty 16.8.2021 (julkaistu alun perin 29.1.2020).