Uutishuone

Artikkeli
Release date
Katri Liimatainen

FC Raahen harrastevastaava Katri Liimatainen kannustaa nuoria kokeilemaan rohkeasti jalkapalloharrastusta. FutisNuokkariin voi tulla mukaan ilman aiempaa lajikokemusta. Kuvat: Teija Soini

FutisNuokkarissa opitaan jalkapalloa ja elämäntaitoja

Fennovoima tukee lasten ja nuorten jalkapalloharrastusta. FC Raahen järjestämä FutisNuokkari kannustaa kaikkia liikkuvaan elämäntapaan.

FC Raahen harrastevastaava Katri Liimatainen ei tiennyt lainkaan, mitä tuleman pitää, kun hänen poikansa ilmoitti haluavansa aloittaa jalkapallon pelaamisen kymmenisen vuotta sitten. Ajatus lajista tuntui tuolloin vielä kaukaiselta.

– Menin paikalle kannustamaan ja kun aloin ymmärtää, mitä kentällä tapahtuu, jalkapallo veti minut pikkuhiljaa täysin mukaansa.

Samanlainen tarina on tuttu monessa jalkapalloa harrastavassa perheessä. Lajista tulee koko perheen yhteinen harrastus ja elämäntapa.

– On monia tapoja olla mukana harrastaa jalkapalloa. Pelaamisen lisäksi toimintaan voi osallistua erilaisissa vapaaehtoistehtävissä. Nuoretkin voivat olla tuomareita, Liimatainen kertoo.

FC Raahe FutisNuokkari
FutisNuokkari on tarkoitettu 10–18-vuotiaille lapsille ja nuorille.

FutisNuokkarista intoa liikunnalliseen elämäntapaan

Jalkapallon suosio on kasvanut jo pitkään Raahen seudulla. Yli 600 lisenssipelaajaa tekee FC Raahesta kaupungin suurimman palloiluseuran, ja se on yksi Pohjois-Suomen suurimmista seuroista. Kasvun kulmakiviä ovat aktiivinen nuorisotoiminta ja vapaaehtoistyö.

”Jalkapallo on hyvän mielen laji, jonka kulttuurissa ei sallita törttöilyä ja ylilyöntejä.”

Syksystä 2021 alkaen jalkapallon pariin pääsee aiempaa matalammalla kynnyksellä. Seuran, ja pitkälti Liimataisen, suunnittelema FutisNuokkari kokoaa yhteen jalkapallosta kiinnostuneet 10–18-vuotiaat nuoret Raahen lisäksi Pyhäjoella, Vihannissa ja Ruukissa.

Liimataisen mukaan harrastuksen aloittamiseen on paljon hyviä syitä.

– Jalkapallo on hyvän mielen laji, jonka kulttuurissa ei sallita törttöilyä ja ylilyöntejä. Joukkueurheilu on myös omiaan luomaan hyvää yhteishenkeä.

Palloilutaitojen kehittämisen lisäksi FutisNuokkarin tavoitteena on nuorten kunnon koheneminen sekä liikkuvaan elämäntapaan kannustaminen ja mukava yhdessäolo.

– FutisNuokkarissa ei liikuta hampaat irvessä, vaan kaikki saavat kehittyä omista lähtökohdista käsin. Panostamme myös henkiseen valmennukseen ja sosiaalisiin taitoihin. Jalkapallon lisäksi tutustumme muihin lajeihin, Liimatainen kertoo.

FutisNuokkarin mahdollistaa Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämä seuratuki hankkeelle. Toimintaa tukevat taloudellisesti myös Fennovoima sekä mukana olevat kunnat.

Liimatainen kertoo, että juuri tuki ja yhteistyö eri tahojen kanssa on mahdollistanut paremman suunnittelun ja toiminnan laajentamisen ympäryskuntiin. FC Raahe aloittaa myös PerheFutis-toimintaa perheen pienimmille ja heidän vanhemmilleen.

Tavoitteena edistää maahanmuuttajataustaisten nuorten kotoutumista

Liimatainen on vetovastuussa FutisNuokkarista. Hänellä on takanaan valmennuskoulutusta ja myös henkisen valmennuksen opintoja.

– FutisNuokkari on onnistunut, kun saamme nuoret innostumaan liikkumisesta. Teen töitä sen eteen, että kaikki tuntevat harjoituksissa olonsa tervetulleiksi ja tasavertaisiksi juuri sellaisina kuin ovat.

FutisNuokkarin on tarkoitus osallistua myös maahanmuuttajien kotouttamiseen ja tuoda eri taustoista olevat nuoret yhteisen harrastuksen pariin. Myös FC Raahen aluesarjan joukkueissa on useita maahanmuuttajataustaisia pelaajia. Liimataisen mukaan jalkapallon parissa suomen kielen oppiminenkin helpottuu.

– Koska jalkapallo on universaali kieli, vähäinenkään kielitaito ei ole kynnyskysymys. Jalkapallo on aina pyöreä, olemme sitten missä päin maailmaa tahansa.

Pienempiä lapsia ja heidän vanhempiaan liikuttaa PerheFutis.
Pienempiä lapsia ja heidän vanhempiaan liikuttaa PerheFutis.