Uutishuone

Artikkeli
Release date

Hanhikiven niemelle rakennetaan parhaillaan muun muassa hallintorakennusta, raudoittamoa, pintakäsittelyhallia ja varastoalueita. Kuva: Kuulu

Fennovoiman hallintorakennuksen rakentaminen alkoi

Lehto Tilat rakentaa Hanhikivi 1 -työmaalle kaksi toimistorakennusta. Hallintorakennuksen kellarikerroksen louhinnat valmistuivat lokakuussa.

Mitä rakennatte Hanhikivi 1 -työmaalle, Lehto Tilat Oy:n Pohjois-Suomen aluejohtaja Perttu Haapalahti?

Rakennamme parhaillaan Fennovoiman hallintorakennusta, josta tulee yhtiön toimistorakennus Hanhikivi 1 -voimalaitoksen rakennus- ja käyttövaiheisiin. 10 600 neliön kokoiseen hallintorakennukseen tulee pääasiassa toimistotiloja, mutta myös henkilöstöravintola.

Lisäksi rakennamme laitostoimiston, joka on voimalaitoksessa työskentelevien operaattoreiden, ylläpidon työntekijöiden ja teknisen henkilöstön työpaikka. Voimalaitoksen rakentamisvaiheessa laitostoimisto toimii myös Fennovoiman työmaatoimistona.

Millainen hallintorakennus on?

Kellarin ja viiden maanpäällisen kerroksen rakennus edustaa korkealuokkaista arkkitehtuuria. Mielestäni Fennovoiman hallintorakennus on pohjoissuomalaisen rakentamisen mittakaavassa poikkeuksellinen rakennusprojekti.

Mikä rakennuksen arkkitehtuurissa on erityistä?

Siinä on näyttäviä, korkeita lasiseiniä. Rakennuksen julkisivut verhoillaan alumiinilevyillä, joista osa on rei’itetty. Levyt yhdessä verhouksen taakse asennettavan julkisivuvalaistuksen kanssa tekevät rakennuksesta näyttävän arkkitehtuurisen kokonaisuuden.

"Hallintorakennukseen tulee pääasiassa toimistotiloja, mutta myös henkilöstöravintola."

Sisätiloissa osa seinistä toteutetaan puhdasvaluna, eli betonipintaa ei peitetä tasoitteilla tai pintamateriaaleilla. Rakentajan näkökulmasta tämä vaatii hyvän ennakkosuunnittelun ja vieläkin paremman toteutuksen, sillä kaiken täytyy onnistua kerralla.

 

Lehto Tilat Oy:n Pohjois-Suomen aluejohtaja Perttu Haapalahden mukaan rakenteilla oleva Fennovoiman hallintorakennus edustaa korkealuokkaista arkkitehtuuria. Kuva: Toni Pallari

Miten hallintorakennuksen työmaa työllistää?

Työmaan työllistämisvaikutus on noin 160 henkilötyövuotta, mihin ei ole laskettu betonisten runkoelementtien ja omalla tehtaallamme Luohuassa valmistettavien ulkoseinäelementtien työllistävää vaikutusta.

Mitkä ovat rakentamisen seuraavat vaiheet?

Kellarikerroksen louhinnat valmistuivat lokakuussa. Sen jälkeen pääsimme asentamaan rakennuksen alle jäävää tekniikkaa ja valamaan pohjalaattaa. Vesitiiviin kellarin valutöitä seuraavat tarvittavat eristystyöt ja kellarin vierustäytöt. Maan päällä rakentaminen etenee välipohjaelementtien asentamisen jälkeen.

Fennovoiman hallintorakennuksen perustusten valu alkoi marraskuun alussa. Sitä ennen Lehto Tilat asensi rakennuksen alle jäävää tekniikkaa. Kuva: Kuulu​​​​​